معرفی کتاب 3: فرهنگ اصطلاحات امور فرهنگی
داشتن یک مجموعه توضیح و اطلاعات اولیه و لازم از اصطلاحات، یک رشته کتابهایی را پیش روی خواهندگان آن گذاشته است که به فرهنگهای تخصصی یا دمِ دستی (Hand book) یا (Key Guides) در مجموعه کتابهای مرجع شهرت یافته اند. عالمان و حکمای مسلمان این وجه از هر رشته ای را «مبادی تصوریه» و امروزیان از آن با عنوان «اصطلاح شناسی» (Terminology) یاد کرده و آموزش آن را در هر رشته ای بخشی ضروری دانسته اند.
کتاب «مفاهیم بنیادی نظریه ی فرهنگی» (Cultural Theory: The Key Concepts) به کوشش اندرو ادگار (Andrew Edgar) و پیتر سجویک (Peter Sedgwick)، تئوریسین چپ بریتانیایی در دهه ی 1950، یکی از آن فرهنگهای تخصصی در رشته ی مطالعات فرهنگی است که نشر آگه با ترجمه مهران مهاجر و محمد نبوی در ایران منتشر کرده اند. اصل کتاب در سال 2002 در لندن منتشر شده و در سال 1387 در ایران به بازار آمده است. این کتاب که «به خواهرها و برادرهایمان» تقدیم شده هر یک از 300 اصطلاح کلیدی را در کمتر از یک صفحه توضیح داده است در مقدمه مترجمان نوشته اند که برخی از مدخلها را به جهت اهمیتشان در متن افزوده و علاوه بر آن فهرستی از کتابهای مربوط به حوزه مطالعات فرهنگی را که در ایران ترجمه یا منتشر شده برای پیگیری مطالعات فارسی زبانان به پایان کتاب افزوده اند و این خود خدمتی دیگر در کتابشناسی دامنه مطالعات فرهنگی است. داشتن این کتاب برای فعالان این رشته از علوم انسانی اگر ضروری نباشد مفید فایده خواهد بود و ناشر آن اطلاع داد که چاپ آن رو به اتمام است و چندتایی از آن در کتابفروشیها باقی مانده است. (تلفن نشر آگه: 66402349)
در چیستی نظریه ی فرهنگی و مطالعات فرهنگی مطالب مهمی در مقدمه مختصر اما بسیار روشنگر این کتاب آمده است:
«پاسخها به چیستی فرهنگ لاجرم متعدد بوده و اغلب با نحوه ی طرح پرسش بستگی پیدا می کند. ... «نظریه ی فرهنگی» دستِکم در مقام نظر، همه ی ساحتهای فرهنگ را در برمی گیرد. فرهنگ دیگر به موضوعی از پیش معین با معنایی از پیش تثبیت شده و طبیعی شده دلالت نمی کند، بلکه به فضا و موضوعی برای بحث درباره ی پرسشهایی بدل میشود که نه فقط به مسائل مربوط به سوژه گی می پردازند، بلکه به بررسی مسائل مربوط به قدرت، بازنمایی (Representation) و گفتمان(Discourse) نیز مینشینند. بنابر این ساختن نظریه، پیوند تنگاتنگی با موضوع آن دارد. نظریه ی فرهنگی تنها به بحث درباره ی فرهنگ یا فهرست کردنِ مصادیق آن نمی نشیند بلکه آن را «جامه ی نظر» نیز می پوشاند. هر نظریه، طرحواره ی تبیینی است که به پدیده های گوناگون معنا می بخشد. در نتیجه، نظریه ی فرهنگی متضمن ایضاح و تبیین صورِ فرهنگی بر اساس معیارهایی است که این یا آن طرحواره واجد آن است.روشهای متعددی – که در بافت طیف وسیعی از رشتهها و رویکردها شکل گرفته اند- وجود دارند که برای مطالعه ی فرهنگ مناسب هستند و می توان آنها را به کار بست این روشها تبیینهای گوناگونی درباره ی معنا و دلالتهای آن به دست می دهند مثل: فلسفه ی تحلیلی، فلسفه ی قاره ای، انسانشناسی فرهنگی، مارکسیسم، روانکاوی، جامعه شناسی)
طیف نظریه های موجود، خود منعکس کننده ی کثرتگرایی ای است که این رویکرد از آن دم می زند. در واقع، این گونه گونیِ نظری بازتابنده ی چندگانه گیِ معناهای ممکنی است که میتوانند در جای خود با واژه ی «فرهنگ» پیوند بخورند. ... هر کوششی برای توضیح فرهنگ وجوهِ گوناگونِ دانشِ متناسب با آن را پیش انگاری می کند (و این مسئلهای است که به معرفت شناسی مربوط می شود)، و به همین منوالبه سایر مسائلی که به صورتِ فلسفی طرح شده اند، مانند مسائل مربوط به زبان، بازنمایی و متافیزیک، نیز میپردازد. البته لزومی ندارد که نظریه ی فرهنگی آغازگاهِ کارِ خود را طیفی از مسائل محضِ فلسفی قرار دهد. ...، در سایر رشته ها هم که مدخلیتی به نظریه ی فرهنگی دارند، چنین چشم اندازهایی دیده می شود (مثل انسانشناسی، اقتصاد، روانکاوی، یا جامعهشناسی) و نظریه ی فرهنگی با همهی اینها هم از حیث مسائل و هم از حیث روششناختی پیوند دارد.
با اینکه مطالعات فرهنگی مکرراً به نقادی پوزیتیویسم و مدلی که برای پژوهش علمی از آن مشتق شد، برخاسته و بر این باور بوده که پوزیتیویسم توانایی فهم پرسشهای مهم را ندارد، اما از این امر نمی توان نتیجه گرفت که فقط نظریه ی فرهنگی است که به نقادی همه جانبه ی تقسیم کارِ علمیِ پوزیتیویستی می پردازد. ... شاید بتوان نظریه ی فرهنگی را مشخصه ی انباشت تردیدها و نقدهایی دانست که در مقابل رویکردهای سنتی در تحقیقات دانشگاهی سده ی بیستم قد عَلَم کرده اند. این شک و تردیدها در نقد به مدرنیته و پروژه ی روشنگری انباشته شده اند، و ما را وادار می کنند بپذیریم که این تغییراتِ فکری رابطه ی تنگاتنگی با سایر فرایندهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی دارند، فرایندهایی از قبیل سوق یافتن به جانب آموزش همه گانی و افزایش حساسیت نسبت به تکثر سیاسی پس از جنگ جهانی دوم.»*
*گزیده از مقدمه.
- اندرو ادگار، پیتر سجویک، مفاهیم بنیادی نظریه ی فرهنگی، ترجمه مهران مهاجر و محمد نبوی، تهران، آگه، 1387، 381 صفحه، 6900 تومان.
- ۹۲/۱۱/۲۴